زخم های شریانی و وریدی دو نوع زخم عروقی هستند که غالباً در اندامهای تحتانی مانند پاها به وجود میآیند.
به دلیل فقدان جریان خون به بافت، زخمهای شریانی در نتیجه صدمه به عروق ایجاد میشوند.
زخم های وریدی از آسیب به رگ ها ناشی از بازگشت ناکافی خون به قلب ایجاد میشوند.
بر خلاف سایر زخمها، بهبودی این زخم های پا میتواند ماه ها طول بکشد و به درمان ترکیبی و درمان های مختلف نیاز دارند.
تفاوت زخم شریانی و زخم وریدی
علائم شایع ایجاد زخمها شامل درد و تورم است. سایر علائم میتوانند بین زخمهای شریانی و وریدی متفاوت باشند.
چه عواملی باعث ایجاد زخم های عروقی میشوند؟
گردش خون ضعیف اغلب باعث ایجاد زخم های عروقی میشود. هنگامی که جریان خون کاهش مییابد، پوست و بافت در مناطق آسیب دیده از اکسیژن و مواد مغذی محروم میشوند. این مناطق ملتهب میشوند و زخم باز را تشکیل میدهند.
اگرچه این زخم ها میتوانند در هر جای بدن ایجاد شوند، اما زخم های عروقی بیشتر در اندام تحتانی و پاها مشاهده میشوند.
زخمهای شریانی
شریان های مسدود شده علل شایع زخم های شریانی هستند. به آنها زخم ایسکمیک نیز گفته میشود. شریان ها مسئول تحویل مواد مغذی و اکسیژن به بافت های مختلف هستند. شریان های مسدود شده مانع از جاری شدن خون غنی از مواد مغذی به اندام ها میشوند. این امر منجر به ایجاد زخم شریانی میشود.
زخمهای شریانی اغلب در قسمت بیرونی مچ پا، قوزک پا یا روی انگشتان پا شکل میگیرد. آنها میتوانند در مناطق دیگر نیز شکل بگیرند. این زخم ها دردناک هستند و ظاهری فرو رفته یا اصطلاحا «پانچ دار» دارند.
علائم زخمهای شریانی
- زخم های قرمز، زرد یا سیاه
- زخم عمیق
- پوست خشک، براق و بدون مو
- درد پا در شب
- خونریزی، ترشح و بوی بد ندارد
- وقتی پا پایین است قرمز میشود و هنگام بالا گذاشتن پا کمرنگ میشود
علل ایجاد زخمهای شریانی
- افزایش سن
- دیابت
- استعمال دخانیات
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- نارسایی کلیه
- تروما و آسیب
- آترواسکلروز
- واسکولیت
زخم های وریدی
زخم وریدی شایع ترین نوع زخم پا است. آنها در اثر آسیب به رگ ها ایجاد میشوند. رگ ها وظیفه رساندن خون از قسمتهای مختلف بدن به قلب را از طریق دریچه های یک طرفه (لانه کبوتری) دارند. این دریچه ها مانع از جاری شدن خون از قلب میشوند.
اگر خون به درستی جریان نداشته باشد، میتواند در یک ناحیه از بدن جمع شود. این اجتماع منجر به آسیب به رگ، نشت مایعات و سلول های خونی، و ایجاد تورم میشود. تصور میشود این امر از جریان خون کافی در بافت پا جلوگیری میکند. در نتیجه، این بافت خواهد مرد و زخم ها شروع به شکل گیری میکنند.
زخم های وریدی معمولاً در زیر زانو و در ناحیه داخلی مچ پا شکل میگیرند. گاهی اوقات درد کمی در این زخمها وجود دارد.
علائم زخمهای وریدی
- التهاب
- تورم
- درد
- خارش پوست
- پوسته پوسته شدن پوست
- پوست لکه دار قهوه ای یا سیاه
علل ایجاد زخمهای وریدی
- رگ های واریسی
- فشار خون بالا
- تروما
- شکستگی یا جراحات
- چاقی و اضافه وزن
- اختلالات انعقادی
- ترومبوز سیاهرگی عمقی DVT
- نارسایی قلبی
- بارداری
در صورت بدتر شدن علائم و در صورت بروز هر نوع زخم، فوراً به پزشک مراجعه نمایید.
درمان زخم های عروقی
قبل از پیشنهاد درمان، پزشک باید علت اصلی را مشخص کند. زخم ها را با مراقبت مناسب و آنتی بیوتیک ها درمان میکنند، اما تشخیص علت اصلی میتواند باعث بهبودی زخم ها شود و عود مجدد شکل نگیرد.
مانند هر زخم، درمان اصلی بر افزایش گردش خون به منطقه آسیب دیده متمرکز است.
برای معالجه زخم های شریانی، پزشک سعی خواهد کرد گردش خون را به ناحیه آسیب دیده بازگرداند. درمان آنتی بیوتیک میتواند به کاهش علائم کمک کند، اما این زخم را به طور کامل بهبود نمیبخشد. پزشکان ممکن است علاوه بر آنتی بیوتیک ها از جراحی برای بازگرداندن جریان خون به بافت ها و اندام ها استفاده کنند.
برای درمان زخم های شریانی تعدادی گزینه جراحی از جمله آنژیوپلاستی وجود دارد. در این روش از بالون برای باز کردن شریان آسیب دیده برای بهبود جریان خون استفاده میشود. با بازگرداندن جریان خون، علائم شما از بین می رود.
اگر جریان خون نتواند ترمیم شود یا زخم به شدت عفونی و آلوده شده باشد، پزشک شما ممکن است قطع عضو را توصیه کند.
برای جلوگیری از عفونت و بزرگتر شدن زخم، زخم های شریانی باید به صورت اصولی تحت نظر متخصص زخم تحت درمان قرار گیرد. با پزشک خود مشورت کنید که چند بار لازم است بانداژ و سایر توصیه های درمانی یا تغییر سبک زندگی انجام گیرد.
درمان زخم های وریدی
درمان زخم های وریدی میتواند ماه ها طول بکشد. در بعضی موارد نادر، ممکن است هرگز بهبود نیابند. مشابه زخم های شریانی، درمان بر بهبود جریان خون به ناحیه آسیب دیده متمرکز است.
پزشک شما ممکن است آنتی بیوتیک ها را برای جلوگیری از عفونت توصیه کند. با این حال، آنتی بیوتیک ها به تنهایی نمیتوانند زخم وریدی را درمان کنند.
متخصصین زخم به شما نحوه تمیز کردن و پانسمان تخصصی زخم را آموزش میدهند. آن ها همچنین ممکن است بانداژ فشاری را توصیه کنند. این امر مستلزم استفاده از بانداژ فشاری مخصوص که به صورت خاصی توسط متخصص زخم بسته میشود، میباشد. این فشار، جریان خون را بهبود میبخشد و علائم را کاهش میدهد.
پزشک ممکن است مسکن ها را برای کاهش درد شما تجویز کند. آن ها همچنین شما را تشویق به بالا نگه داشتن پا یا منطقه آسیب دیده میکنند.
جهت دریافت وقت برای درمان زخم های عروقی تماس بگیرید: 02147623737